Hur gör man för att skapa en hållbar och hälsosam livsstil?

Det finns många som önskar att de hade något man inte har. En stark kropp, ett glatt humör eller en aktiv livsstil. Men varför är det så svårt att nå dessa önskningar. Jag talar ur egen erfarenhet och kan tydligt se vändpunkten. (Läs inlägget från den 3 april på instagram). Det som var avgörande för min förändring och att jag idag, snart 8 år senare är stark, aktiv och har en hälsosam livsstil.

Bild: Bilden i gult linne är från 2014 när jag hade börjat träna regelbundet. Den andra bilderna är från 2021.

För mig handlade allt om kunskap och känsla. Jag samlade på mig en massa kunskap inom kost och träning men även den mentala biten som är den starkaste motivatorn. Jag visualiserade mig själv som stark och hälsosam. Ja, det kanske låter löjligt och min dotter ryser när jag använder ordet visualisera. Men hjärnan kan ju inte skilja på vad som är en verklig händelse eller något som vi bara hittat på. Man brukar ju säga att när någon ljuger mycket nästan tror på sin egen lögn.

Dessa skulle jag säga är två viktiga faktorer när man ska göra en förändring inom kost och träning, eller inom andra områden också såklart. Den avgörande faktorn kommer aldrig att vara extern, som en coach eller ett kostupplägg. Det måste komma inifrån. Men man kan ta hjälp av någon för att det ska gå lite lättare.

Men vad kan man göra för att hitta den där inre glöden att verkligen göra en bestående förändring? Det är såklart individuellt, men i grund och botten handlar det om att du själv ska ha en tydlig bild om hur du vill se ut, må, vara etc. Genom att se sig själv lyckas blir det enklare att ta sig dit. Din hjärna har redan varit där. Men något som jag vill poängtera när det gäller hälsa, som är ett vidt begrepp, är att det inte är en slutdestination utan ett sätt att leva – en livsstil.

Men det är så mycket man behöver veta? Ta reda på vad du behöver ta reda på och sedan tar du reda på vilka steg du behöver göra för att komma igång. Det handlar lika mycket om att lägga till som att välja bort. Det blir lättare att välja bort tomma kalorier eller åka till gymmet om du har ditt mål tydligt och klart för dig.

Här kommer motivation in som också är något som många frågar om. Har du ett tydligt mål så har du din motivation där. Du gör jobbet även om det tar emot vissa dagar. Sedan ska man såklart lyssna på kroppens signaler om den säger att idag är det faktiskt vila som är det bästa.

För att få en push i rätt riktning kan du kika på vilka övningar jag väljer för att bygga axlar.

Lycka till i kampen mot dina mål!

/Miia

%d bloggare gillar detta: