5 tips till bättre hälsa

Många tycker att det är svårt att hitta ett bra sätt att ändra på kosten för att nå sina mål. Det är svårt, men det är ändå ganska lätt. Vad ska man tänka på generellt då?

Alla har vi ju olika utgångspunkt och kunskapsnivå, men det finns några väldigt snabba sätt att faktiskt göra sin kosthållning bättre utan att behöva skriva en helt ny handlingslista med sådan man inte känner till.

Många behöver få i sig mer fullkornsfibrer. Studier visar att personer som äter mycket fullkorn bl.a. har lägre risk att få typ 2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdom. Byt ut vitt bröd mot fullkornsbröd som innehåller mer fibrer, vitaminer och mineraler. Ett enkelt sätt kan vara att köpa produkter som är nyckelhålsmärkta. De innehåller även mindre mängd fett, socker och salt.

De flesta behöver även se över mängden mättat fett i sin kost. För mycket mättat fett ökar risken för hjärt- kärlsjukdomar och forskningen visar att risken minskar om man byter ut mättat mot omättat fett. Men hur? Smör är ju gott på smörgåsen. Det finns flera sorter där man har blandat smör och rapsolja, då har man en bättre sammansättning men smaken är inte så förändrad. Du kan även byta ut smör till raps- eller olivolja när du steker mat samt äta fet fisk, nötter och fröer.

Hur jag bygger ben & rumpa!

Byt ut fetare mejeriprodukter till lätta mejeriprodukter. Då får du i dig näringen men håller nere det mättade fettet och kalorierna. Om du väljer bort mejeriprodukter kan du välja t.ex. havredryck som är berikade med kalcium, riboflavin, D-vitamin och vitamin B12, precis som mjölk är. Recept på Kycklingköttfärssås där jag bytt ut matlagningsgrädde till Milda mat lätt 4%.

Byt ut sockersötad dryck mot en sort med sötningsmedel. Det finns ett sambandet mellan sockersötad läsk och typ-2 diabetes och övervikt. Drycker med sötningsmedel innehåller inga eller få kalorier.

Fyll på med grönsaker på tallriken för att få fördelen att få i dig en massa bra näringsämnen. Ät dig mätt på mat så undviker du att sötsuget kommer mellan varje måltid.

Alltså, byt ut:

  • Vitt bröd mot fullkornsbröd
  • Smör mot raps- och olivolja
  • Mejeriprodukter mot magra mejeriprodukter
  • Sockersötad läsk mot sort med sötningsmedel
  • Ät dig mätt och ät grönsaker

Testa dig fram och hitta produkter som du gillar. Lägg märke till förändringar som kan ske som bättre mående, minskad vikt, mättnad osv.

Heja dig!!!

Källa: http://www.livsmedelsverket.se

%d bloggare gillar detta: